Låt oss berätta hur viktig din vindruta är

Din vindruta bjuder på mer än bara vacker utsikt. Den är en förutsättning för att aktiv körfältshjälp, avståndskontroll och autobroms ska fungera som det är tänkt. Tillsammans kan systemen hjälpa dig att upptäcka och undvika kollisioner med cyklister, andra bilister och stora djur.

Laga stenskottet – så att du slipper byta rutan

Ett stenskott är inte bara besvärligt. Förutom att det kan skymma ditt synfält kan ett stenskott börja spricka så till den grad att du behöver byta hela rutan. För att förebygga detta rekommenderar vi ett par enkla åtgärder.

Sätt ett stenskottsplåster på skadan. Dessa förhindrar att fukt och smuts tränger in i stenskottet och skadar laminatet mellan glasskikten i din vindruta. Stenskottsplåstret bör appliceras så snart efter skadan som möjligt, därför kan det vara klokt att ha ett stenskottsplåster med dig i bilen. Välkommen in att hämta ett på en av våra anläggningar.

Besök din närmaste Borås Bil gruppen anläggning och låt oss undersöka din vindruta. Stenskottets placering kan påverka om det går att laga eller inte.

När ska du byta vindruta på din bil?

En del stenskott går att laga. Andra kräver byte av vindrutan. Vilken lösning som passar bäst beror på var skadan sitter. Om stenskottet träffat i den gröna zonen kan vindrutan lagas om stenskottet inte är för stort. Sitter skadan i något av de röda fälten måste rutan bytas. Skulle stenskottet sitta i det gula fältet krävs däremot en mer noggrann undersökning men kan lagas om de är under 15mm. Här måste verkstaden göra en bedömning av vilken lösning som är säkrast.

Byt vindruta på rätt sätt

Vindrutan en viktig del i dagens fordons avancerade system för förarstöd. Här sitter antenn, kamera och laser som styr bland annat funktionerna bakom trötthetsvarnare, autobroms, avståndskontroll och trafikskyltsinformation.

Vid byte av vindrutan är det viktigt att den nya har samma egenskaper som originalrutan. Bilens avancerade system för förarstöd fungerar tillförlitligt bara om de optiska toleranserna, glastjockleken och vikten är exakt rätt, samt att rutan monteras på ett korrekt sätt.

Sliten vindruta

En undersökning från VTI, Statens Väg- och trafikforskningsinstitut, visar att du med en ny vindruta har en siktlängd på 200 meter. I en bil som rullat 15.000 mil är motsvarande siffra 91 meter och efter 35.000 mil är den bara 69 meter. En sliten vindruta är alltså en trafikfara, speciellt vid körning i mörker, regn eller mot en lågt stående sol. Tänk också på att kontrollera torkarbladen och byta dessa när de blir dåliga.

Bilglasbehandling

Glasbehandling är ett unikt skydd för bilens vindruta. Rutan blir efter behandling tätare vilket gör att is, insekter, smuts inte får fäste. Detta underlättar rengöringen, vilket ofta medför bättre sikt. En behandling av din vindruta ökar även säkerheten genom att minska reflexer vid mörkerkörning och regnväder.

Solfilm

Med solfilm på rutorna reflekteras solens ljus och klimatet i bilen blir behagligare, inte minst för våra husdjur. Solfilmen reducerar även den skadliga UV-strålningen, vilket leder till minskad blekning av både bilklädsel och interiör

Alltid redo med gratis stenskottsplåster

Det är viktigt att du åtgärdar ett stenskott så fort som möjligt. Genom att agera snabbt kan du undvika att rutan spricker vidare. Vårt tips är att alltid förvara ett stenskottsplåster i bilen. När du får ett stenskott klistrar du enkelt på plåstret som förhindrar att fukt tränger in och att stenskottet spricker vidare. Behåll plåstret på stenskottet fram till din verkstadstid.

Har du inget stenskottsplåster i bilen? Beställ ett gratis stenskottsplåster av oss eller hämta ett i vårt servicecenter.

CarPay

Kortet du har i plånboken eller mobilen. Få ut mer av ditt bilägande.